Akıncı: “Rum liderliği ve toplumunda zihniyet dönüşümü olursa çözüm için yeni bir yönteme başvurabiliriz”
Date Added: 13 Kasım 2017, 09:42

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum liderliği ve toplumunun, ocak ayında yapılacak başkanlık seçimlerin sonucunda zihniyet dönüşümünü başarabilen yeni bir yaklaşımı geliştirebilmesini umut etmek istediğini söyledi. Akıncı, bunun yaşanması halinde Kıbrıs sorununu “eşitlik, özgürlük ve güvenlik” temelinde adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturmak için yeni bir yönteme başvurabileceklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Ankara’da Türkiye Barolar Birliği’nin düzenlediği “Ölümünün 79. Yılında Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Programı”nda konuşma yaptı.
Akıncı konuşmasında, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, sadece Türkiye için değil tüm dünya için önemli ve eşsiz bir değer olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Güç koşullar altında halkını özgürlüğe kavuştururken sergilediği üstün başarı evrensel ilham kaynağıdır, koyduğu ilkelerse halen geçerliliğini koruyan birer yol göstericidir” dedi.
Atatürk’ün mücadelesinin, tahakküm altında yaşamak istemeyen her halkın “özgürlük” ve uluslararasında eşitlikçi işbirliği ortamını önemseyen her ulusun “barış” tutkusuna güçlü bir referans teşkil ettiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türklerin, bir asra yakın süredir Mustafa Kemal Atatürk’e sarsılmaz bir sevgiyle bağlılıklarını sürdürdüğünü vurguladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ankara’daki konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değindi ve Kıbrıs’ta yıllardır süren sorunun barışçıl ve adil bir çözüme kavuşturulması için son iki yılda yoğun çaba harcadıklarını söyledi.
Soruna taraf olan tüm kesimlerin kazançlı çıkacağı bir ortaklığın kurulabilmesi için yapıcı bir tutum sergilediklerini vurgulayan Akıncı, şöyle devam etti:
“Fakat çözüm arayışımızı sürdürürken, yine Atatürk’ün, ‘Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve çöküş vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür’ diyen büyük önderin yolundan şaşmadık: Toplumumuzun özgürlüğüne ve güvenliğine tehdit oluşturabilecek yaklaşımların karşısında durduk.
Geçtiğimiz yaz, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında gerçekleştirilen 5’li Kıbrıs zirvesi, Türk tarafının samimi çabasına karşın, eşitliğimizi içselleştirememiş Rum tarafı yüzünden ne yazık ki başarısızlıkla sonuçlandı. Güney Kıbrıs şimdilerde, 2018 yılının Ocak ayında gerçekleştirilecek Başkanlık seçiminin havasına iyice girmiş durumda.
Bu süreç sonucunda, Kıbrıs Rum liderliği ve toplumunun zihniyet dönüşümünü başarabilen yeni bir yaklaşımı geliştirebilmesini umut etmek isterim. Bunun yaşanması halinde Kıbrıs sorununu “Eşitlik, özgürlük ve güvenlik” temelinde adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturmak için yeni bir yönteme başvurulabilir.
Artık harcanabilecek zaman kalmamıştır: Uzun uzadıya gidecek verimsiz müzakereler yerine; sonuç odaklı, bütüncül yaklaşımlara açık, süresi belli yeni bir görüşme yöntemi üzerinde durmak gerekecektir.”