Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarını kabul etti.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde yapacağı New York ziyareti öncesi partilerle Cumhurbaşkanlığı’nda bir araya gelen Tatar son süreç hakkında bilgi verdi.
Toplantıya, UBP Genel Başkanı Ünal Üstel, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve parti yetkilileri katıldı.
Görüşme sonrası hükümet, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve iki devletli çözüm siyasetine tam destek belirtti.
UBP Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın New York’ta Kıbrıs Türk halkının haklı davasını ortaya koyacağını ve yeni siyasete tam destek belirttiklerini ifade etti.
Türkiye’nin desteklediği Kıbrıs konusundaki politikanın ileriye götürülmesi için desteklerinin tam olduğunu ifade eden Üstel, Kıbrıs Türk halkının haklılığı ve egemenliğinin kabulüyle masaya oturmak gerektiğini savunduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, siyasi parti genel başkanlarıyla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, süreçle ilgili değerlendirme yapma imkanı bulduklarını belirtti.
Çeşitli farklı konuları görüştüklerini ifade eden Tatar, “Farklı görüşler olabilir ama hedefimiz Kıbrıs Türk halkının ayrı bir halk olarak haklarını ve haklılığını korumaktır” dedi.
Talepleri ve haklarının kabul edilmesi durumunda görüşmelerin başlayabileceğine işaret eden Tatar, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da egemenlik, eşit statü ve iki devletli çözüm siyasetini ilan ettiklerini, Anavatan Türkiye’nin de kendilerini desteklediğini, bunu da uluslararası camiaya ilan edildiğini anlattı.
Diyalogdan ve iletişimden yana olduklarını ama yeni siyasetten geri adım atmalarının söz konusu olmadığını ifade eden Tatar, işbirliğiyle her iki halkın faydasına olabilecek bir siyaset sürdürdüklerini söyledi.
İşbirliği önerilerinin de masada olduğunu ifade eden Tatar, bu önerileri; “Doğal kaynaklarla ilgili ortak komite kurulması, Türkiye’den gelen su projesi, güneş enerjisi, enterkonnekte sistem, düzensiz göç ve mayınların temizlenmesi” olarak dile getirdi ve “İşbirliği için bu önerileri yineleyeceğiz” dedi.
New York’ta da çeşitli temaslar yapacağını ve KKTC’nin gelişimini anlatıp zulüm haline gelen ambargoların yanlışlığını vurgulamaya devam edeceğini söyleyen Tatar, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu korumak için orada olacaklarını söyledi.
BM Genel Sekreteri ile görüşeceğini ifade eden Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreterleri, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ve diğer yetkililerle de görüşmeleri olacağını belirterek, 17-24 Eylül tarihleri arasında yoğun temasları olacağına işaret etti.