İki liderden “kayıpların akıbetiyle ilgili bilgi sahibi olan kişilere bu bilgileri KŞK ile paylaşma” çağrısı
Date Added: 31 Temmuz 2023, 10:49

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum lider Nikos Hristodulidis, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’na yaptıkları ziyarette, Kıbrıs’ta kayıpların akıbetiyle ilgili bilgi sahibi olan kişilere, bu bilgileri Kayıp Şahıslar Komitesi’yle paylaşma çağrısında bulundu.

İki lider, BM koruma bölgesinde bulunan KŞK Antropoloji Laboratuvarı’na 28 Temmuz’da ortak ziyarette bulunarak, laboratuvarı gezdi ve buradaki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İki lidere ziyarette, Kayıp Şahıslar Komitesi Üçüncü Üyesi (BM) Paul-Henri Arni, Kıbrıslı Türk Üye Hakkı Müftüzade ve Kıbrıslı Rum Üye Leonidas Pantelides eşlik etti. Ziyarette, Genel Sekreterin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyon Ofisinden bazı yetkililer de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar’a Özel Temsilcisi Ergün Olgun, Rum lider Hristodulidis’e ise Hükümet Sözcüsü Kostantinos Letimbiotis eşlik etti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren ziyaretlerinin ardından Cumhurbaşkanı Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis, basına ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Ardından Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyon Ofisi Koordinatörü Sergiy Illarionov ortak açıklama yaptı. İki lider, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Tatar ve Hristodulidis, ilk kez şubat ayında Kanadalı diplomat Colin Stewart’ın himayelerinde gayriresmî görüşmede bir araya gelmişti.

KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaretlerinin ardından laboratuvar çıkışında değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, kayıp kişiler konusunun insani bir konu olduğunu, KŞK’nın yürüttüğü mükemmel çalışmaları takdirle karşıladıklarını belirterek, “Zaman içinde daha fazla kayıp şahsın bulunmasını ümit ediyorum. Bu, ailelerin acılarını dindirecektir” dedi. Tatar, 1963’te kaybolan eşinin bulunması için kendisinden yardım isteyen 91 yaşındaki bir kayıp yakınına işaret ederek, “Bu çok büyük bir acıdır” diye konuştu.

Rum lider Hristodulidis de, “Kayıplar konusu insani bir konudur, “Bugün şu mesajı vermek için buradayız: Kayıplarla ilgili bilgisi olanlar bu bilgileri paylaşsınlar, KŞK’nın yürütmekte olduğu mükemmel çalışmaları hızlandırmamız gerekiyor” dedi. Hristodulidis, Tatar ile birlikte KŞK’nın çalışmalarını desteklemek için neler yapabileceklerini ele aldıklarını belirtti.

İki liderin daha fazla kazı yapılması konusunda bir mutabakata varıp varmadıklarının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, “Olası gömü yerleri konusunda bilgi sahibi olan kişileri cesaretlendirmek gerekiyor. Çünkü yeni bilgiler olmadığı sürece yeni kazılar yürütmek mümkün değildir” dedi.

Bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, KŞK’nın yıllardır mükemmel bir çalışma yürüttüğünü belirterek, dünyada kayıplar konusunda Kıbrıs’takine benzer 42 örnek bulunduğunu, KŞK’nın dünya sıralamasında “en iyilerinden” biri olduğunu belirtti ve Komiteye tüm çabalarından ötürü teşekkür etti.

Tatar, bu yıl emekliye ayrılacak olan Komitenin Üçüncü Üyesi (BM) Paul-Henri Arni’ye de çabalarından dolayı teşekkürlerini iletti.