Kıbrıs Türk tarafı müzakere masası dışında “eyalet” kavramının kullanılmasından rahatsızlık duyuyor
27 Haziran, 2016Özgürgün : “AB’ye ilişkin bir devlet politikası, hükümetimizin öncelikleri arasında”
27 Haziran, 2016Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararını yorumladığı açıklamasında, Kıbrıs Türk halkının geleceğini Avrupa Birliği’nde görmeye devam etmesi gerektiği inancını vurguladı.
Akıncı yaptığı yazılı açıklamasında, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararı referandumda az farkla alınmış bir sonuç olsa da, halkın demokratik kararı olarak tarihteki yerini aldığını kaydetti.
Bu kararın siyasi, ekonomik, sosyal etkileri kuşkusuz ki geniş bir çevrede hissedileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, önümüzdeki dönemde olumsuz yansımaların en düşük seviyede olması için AB ve Birleşik Krallık’ın birlikte çalışmanın yolunu bulacaklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, karardan Kıbrıs’ın da bütünüyle etkileneceğini ifade ettiği açıklamasına şöyle devam etti:
“Birleşik Krallık’la uzun yıllara dayanan bir ilişkiye sahip bulunan Kıbrıs da, Kuzey’i ve Güney’i ile bir bütün olarak bu gelişmeden mutlaka etkilenecektir. KKTC olarak bu etkinin olumsuzluklarının özellikle ekonomik anlamda neler olabileceği ve bunun en iyi şekilde nasıl telafi edilebileceği üzerinde süratle çalışılması zorunludur.”
Akıncı, Cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıs Türk halkının geleceğini Avrupa Birliği’nde görmeye devam etmesi gerektiği inancını ifade ederek “AB, kuşkusuz ki her şeyiyle mükemmel değildir. Ancak bizim için AB’de toplumsal ve kurumsal haklarımızla yer almak demek en başta uluslararası ve AB hukukunun bir parçası haline gelmek demektir” dedi.