Akıncı: “Sonuç almaksızın bir 50 yıl daha heba edilmemeli”
Date Added: 22 Eylül 2017, 07:42

BM Genel Kurul çalışmaları nedeniyle New-York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgos Papandreu’nun daveti üzerine dün  New York’daki BM Merkezi’nde Sosyalist Enternasyonal’in Başkan ve Başkan Yardımcılarının bir araya geldiği Başkanlık Konseyi (Presidium) toplantısında  konuştu.

Kıbrıs sorununun çözüm sürecine Kıbrıs Türk tarafının her zaman samimiyet ve politik kararlılık çerçevesinde olumlu katkı koymaya çalıştığını, ancak muhataplarından aynı karşılığı göremediğini söyleyen Cumhurbaşkanı, müzakerelerde uzun yıllar sonra gelen başarı şansının bir kez daha Rum tarafının bu tutumu yüzünden heba edildiğinin altını çizerek, çözüm olması halinde sadece  adada yaşayan iki toplum için değil, bölge ülkeleri ve halkları için de yeni işbirliği olanakları yaratacağını vurguladı.

Bu çerçevede Türk – Yunan dostluğunun önemine dikkat çeken Akıncı, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olan merhum İsmail Cem ile Yorgos Papandreu’nun Türk – Yunan dostluğunun geliştirilmesi için birlikte ortaya koydukları çabaları övgüyle andı.

Kıbrıs Sorununun çözüm müzakerelerinin 50 yıl önce 1968 yılında Beyrut’ta başladığını anımsatan Cumhurbaşkanı, sonuç almaksızın bir 50 yıl daha heba edilmemesi gerektiğini söyledi. Müzakere sürecinde eski metotlarla bir yere varılamadığının görüldüğünü ifade eden  Akıncı, yeni bir anlayış ve yöntem ile sonuç alıcı olunmasının önemine işaret etti. Cumhurbaşkanı, Şubat 2018’de Rum tarafında yapılacak seçimlerin şu anda böyle bir ortamın yaratılmasına olanak tanımadığını söyledi.

1999-2005 yılları arasında Sosyalist Enternasyonal Başkanı olan ve bugün BM Genel Sekreterliğini yürütmekte olan Antonio Guterres’in, iki tarafın uzlaşmazlıklarını giderebilmesi için ortaya bir çerçeve koyduğunu, Kıbrıs Türk tarafının önerilerini bu çerçeve içinde sunduğunu, fakat muhataplarının bu çerçeveye sadık kalmadıklarını anlatan Cumhurbaşkanı, çözüme her zaman olumlu katkı koyan Kıbrıs Türk tarafının dünyayla ve komşularıyla uyumlu ve verimli ilişkiler kurmak istediğini, fakat bunun için Kıbrıs Türk toplumunun önüne konan bazı anlamsız ve suni engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Önemli ilerlemelere rağmen henüz bütünlüklü bir uzlaşıya varılamamış olmasının başlıca nedeninin GKRY’nin eşitliğe ve adil bir siyasi güç paylaşımına hazır olmaması olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bu durumun 2004 yılında bir BM çözüm planı olan ve Annan Planı olarak anılan planın referandumunda Kıbrıslı Türklerin %65 “evet”, Kıbrıslı Rumların %76 oranında “hayır” oylarıyla hayata geçmemesi nedeniyle dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da raporuna yansıdığını anımsattı.