TBMM Başkanı Şentop’tan “Oruç Reis” paylaşımı
12 Ağustos, 2020Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ikinci aşamasının 46’ncı yıl dönümü, etkinliklerle kutlanacak ve şehitler anılacak
13 Ağustos, 2020Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, sonuç alınamayan Kıbrıs müzakerelerinin 52 yıl sürmesi yaşanan mağduriyetin temel nedeni olduğunu belirterek “Kıbrıs Türkü’nü müzakere masasına hapsetmeyeceğim” dedi.
Özersay “Bu topraklarda kök salmak, kimliği yaşatmak istiyorsak, devletin varlığına sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
Uzun yıllardır var olan sorunların çözülmesinin önemine dikkat çeken Özersay, devletin vatandaşa elinden geldiğince hizmet götürmesi gerektiğinin altını çizdi. Özersay, “1974’ten beri var olan belirsizlik sebebiyle birçok konuda mağduriyet yaşandı. Bu belirsizlik hem göçlere hem de yatırım yapılmamasına neden oldu. Sonuç alınamayan Kıbrıs müzakerelerinin 52 yıl sürmesi bu mağduriyetin temel nedenidir. Kıbrıs Türkü’nü müzakere masasına hapsetmeyeceğim” şeklinde konuştu.
Ülkenin kalkınması için yeni ticaret yollarının bulunması gerektiğini aktaran Özersay, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının iyi irdelenmesi gerektiğini, Birleşik Krallık pazarının açılması için ticari ilişkileri geliştirmeli, bölgede üretimin arttırılması ve istihdam sağlanması için bunun bir fırsat olduğunu ifade etti.
Kapalı Maraş’ın açılımına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özersay, “Maraş üç cümle ezberleyip söylemekle açılmaz” dedi ve ekledi: “Uluslararası alanda Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetimi idaresinde açılacağına dünyayı hazırlayacak birine ihtiyaç var. Maraş açılımı, mevcut ekonomiyi ayağa kaldıracak, işsizliği azaltacak ve bölge cazibe merkezi olacak. 2014 yılında Maraş açılımını anlattığımda, o dönem buna burun kıvıranlar şimdi vizyonumuza sahip çıkmaya çalışıyor.”
Bu topraklarda kök salmak, kimliği yaşatmak isteniyorsa devletin varlığına sahip çıkmak gerektiğini anlatan Özersay, bu nedenle Kıbrıs’ta çözüm müzakerelerinde iki devletin de varlığının dikkate alınması gerektiğini söyledi.