Cumhurbaşkanı Tatar: “Türkiye Cumhuriyeti iki devletli çözüm siyasetimizin tamamen arkasındadır”
Date Added: 18 Eylül 2023, 12:13

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti iki devletli çözüm siyasetimizin tamamen arkasındadır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, katıldığı bir etkinlikte, Kıbrıs’ta iki eşit egemen devlet temelinde bir antlaşma istediklerini belirterek, Anavatan ve Garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu siyasetin tamamen arkasında olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, iki yıl öncesine kadar federal temelde bir antlaşma istendiğini ancak bu durumun; tek egemenlik, tek toplum ve Avrupa Birliği (AB) içerisinde serbest yerleşim olduğuna dikkat çekti.

AB’ye tek taraflı üye olan Kıbrıs Rum tarafının, Yunanistan ile birlikte hareket ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin AB’ye üye olmamasından dolayı Kıbrıs Türk tarafıyla Türkiye arasındaki bağların kopmasına neden olacağına işaret etti.

BM 77. Genel Kurulu’nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünya tarafından Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız ambargoların bir zulme dönüştüğü ve tanınma çağrısı yapmasının ardından KKTC’nin, Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olduğunu kaydetti.

Aşama aşama KKTC’nin zeminin güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Akdeniz’de bir Türk devleti olarak KKTC ile Türk devletlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden iş birlikleri yapmaya başladığını vurguladı.