Başbakan Üstel ile TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın ortak basın toplantısı
12 Ocak, 2024Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dr. Suat Günsel Camii’nin ibadete açılış törenine katıldı
12 Ocak, 2024Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye – KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Kabulde konuşan Töre, Türkiye’siz Kıbrıs davasının yürütülemeyeceğini vurgulayarak “Milli haykırışımız daima devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Türk halkının Türk milletinin ayrılmaz parçası olduğunu dile getiren Töre, Kıbrıslı Türklerin Osmanlı imparatorluğunun Kıbrıs’ta bıraktığı Türkler olduğunu kaydetti.
“Hepimiz biriz, Türk’üz. Türk milletiyiz.” diyen Töre, Kıbrıs’ta milli dava, milli mesele ve milli gaileleri olduğunu belirterek, “Gailemiz nedir? Türk milletinin ve Kıbrıs Türk halkının yüksek menfaatleri ve yüksek çıkarlarıdır. ” dedi. Töre, birlikte ağlayıp, birlikte güldüklerini ve birlikte acı çektiklerini dile getirdi.
Artık bağımsız bir devlet olan KKTC’nin var olduğunu ve Cumhuriyet’in kendileri için vaz geçilmez bulunduğunu kaydeden Töre, KKTC’nin 40. yılının kutlandığını belirterek, “ Daha nice 40 yıllara” dedi.
Anavatandan devamlı olarak çok şeyler beklediklerini ve “Türkiye’siz olmaz” dediklerini kaydeden Töre, Türkiye’siz Kıbrıs davasının yürütülemeyeceğini vurgulayarak “Milli haykırışımız daima devam edecek. Birbirimizi duyacağız.” dedi.
Türkiye – KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem de konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti Meclisi’nde çok dostluk grubu olduğunu ifade ederek, “Dostluk ifadesi başka ülkelere yakışır ama biz Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan gibi ülkelere kardeşlik grubu diyoruz.” dedi.
Kendilerini kardeşlerinin yanına gelen bir ekip olarak gördüklerini dile getiren Erdem, Meclis’in 28. dönem seçimlerinden sonra yeni oluşan kardeşlik grubuyla ilk ziyaretlerini yapma imkanları olmasından mutluluk duyduklarını belirtti.
KKTC’nin yıllarca fedakarca davrandığını, Rum tarafının, güç aldığı Yunanistan’ın tavırlarıyla artık bir federasyon ve birlikte yönetimin olmayacağının anlaşıldığını dile getiren Erdem, “Yeni çizilen yolda iki devlet olarak bağımsız, egemen bir şekilde devam edilmesi noktasındaki fikirlere” katılarak, bunu desteklediklerini kaydetti.
Erdem, TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda dünyaya karşı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıması noktasındaki ifadelerini de niyetlerini çok net ortaya koyduğunu dile getirdi.