Cumhurbaşkanı Tatar: “Rum devletine dönüşen yapı tüm adayı ve Kıbrıs Türk halkını temsil etme yetkisine sahip değil”
2 Ekim, 2023Cumhurbaşkanı Tatar: “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü teyit edilmeden resmi müzakereler mümkün değil”
3 Ekim, 2023Cumhuriyet Meclisi’nin yeni yasama yılına başladığı dünkü ilk toplantısında konuşan
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, yeni yasama yılının hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, Cumhuriyet Meclisi’nin, geçen dönemki çalışmalarıyla ilgili raporu bilgiye sundu.
3 Ekim 2022’de başlayan Onuncu Dönem İkinci Yasama Yılı çalışmalarında Meclis Genel Kurulu’nun 57 olağan, 6 olağanüstü olmak üzere toplam 63 birleşim yaptığını dile getiren Töre, Genel Kurul çalışmalarının, toplantı gün ve saatlerini belirleyen kararlar çerçevesinde düzenli olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Töre, Cumhuriyet Meclisi’nin İkinci Yasama Yılında toplam 76 yasa yaptığını, bu dönemde, 6 Şubat 2023 depreminin sonuçlarını ve sebeplerini değerlendirmek üzere 3 Ad-Hoc komite oluşturduğunu kaydetti.
Töre, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’nın önceki gün Güney Kıbrıs’ı kuruluş yıl dönümünde ziyaret ederek, Hristodulidis ile açıklama yaptığını, KKTC’yi yok sayarak taraflı davranışlar sergilediğini dile getirerek, Metsola’nın adil olmak için kuzeye de gelmesi gerektiğini belirtti.
KKTC parlamentosunun TÜRKPA ve TDT üyeliklerinin hayırlı sonuçlar getireceğine inanç belirten Töre, Meclis’in KKTC’nin egemenliğine sahip çıkmaya devam edeceğini söyledi.
Töre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs konusunda politikasına destek belirtti.
Meclis Genel Kurulu’nun yeni yasama yılındaki ilk toplantısında hükümet adına söz alan Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi’nin 10. dönem, 3. yasama yılının ilk birleşiminin hayırlı olmasını temenni etti.
Dış politik gelişmelerle ilgili parti ve hükümetin görüşleri hakkında bilgi veren Başbakan Üstel, KKTC’nin önemli bir dönemden geçtiğini söyledi.
Üstel, yaklaşık bir buçuk yıldır iktidarda olduklarını ifade ederek, bu süre içinde Cumhuriyet Meclisi’nde uzun zamandır bekleyen ve ülkenin ihtiyacı olan reform nitelikli yasaları Meclis’ten geçirdiklerini kaydetti.
Başbakan Üstel, yeni dönemde de ülkede sağlanan istikrar sayesinde yarım kalan projeleri bitirerek, yeni dönemde ülkenin ihtiyacı olan yeni projelere imza atacaklarını söyledi.
Türkiye ile imzalanan İktisadi, Mali İşbirliği Protokolleri ile projelerin hayata geçirileceğine işaret eden Başbakan Üstel, yeni dönemde bekleyen reform projelerini de tamamlayacaklarını kaydetti.