
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta yeni dönemin, 2017’de Crans Montana’da son deneme denen görüme sürecinin çökmesiyle başladığını belirterek, “Egemen eşit devlet ve eşit uluslararası statü politikasında en ufak bir şekilde geri adım söz konusu değildir. Artık Kıbrıs Türkü’nün, Kıbrıs Rumlarıyla ortak bir devlet kurup yaşatma olasılığı yoktur. Bu bitmiştir. Bu kadar net” dedi.
Tanınma politikasına, olumsuzlukların göze alınarak ve hemen onay beklemeden çıkıldığını ifade eden Ertuğruloğlu, bunu engellemeye çalışan, BM Güvenlik Konseyi ve AB’nin oluşturduğu bir cephe ile karşı karşıya olunduğunu kaydetti.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Postası webtv’de yayınlanan Erçin Şahmaran’ın programına konuk oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kıbrıs Adası’nın kalıcı ve adil bir barışa kavuşması için elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz. Bu konudaki samimiyetimizi Annan Planı dahil, şimdiye kadarki tüm süreçlerde gösterdik, gerekirse yine gösteririz. Ancak, bunun için karşımızdakilerin de dayatmalarda ısrar etmek yerine sahadaki durumu kabullenmesi gerektiği açıktır.” açıklaması ve bu konuda farklı yorumlar yapıldığı hatırlatılarak, “yeni bir dönem başlar mı” sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “adadaki gerçekler temelinde” dediğinin göz ardı edildiğine işaret eden Ertuğruloğlu, “Adadaki gerçekler temelinde dediği anda olay bitmiştir. Yeni dönem derken kimse Anavatan’daki son seçimler sonrasını algılamasın, yanlış hesap yapmış olurlar” dedi.
Kıbrıs’ta yeni dönemin, BM çatısı altında 50 yıla yakın sürdürülen ve federal temelde yapılan görüşme sürecinin 2071’de Crans Montana’da çökmesi ile gündeme geldiğini ve Kıbrıs konusunda yeni bir sayfa açıldığını belirten Ertuğruloğlu, “O da iki egemen devlet ve eşit uluslararası statü politikası. Bu, yeni dönemin temel politikasıdır. Dolayısıyla yeni dönem derken, kimse Anavatan’daki son seçimler sonrasını algılamasın. Yanlış hesap yapmış olurlar. Yeni dönem, 2017 Crans Montana’da son denemenin çökmesi ile gündeme gelmiştir. İki egemen eşit devlet ve eşit uluslararası statü politikasıyla yeni dönem başlamıştır. Doğal olarak bu gerçeği kabullenmek istemeyenler var. Yani bu politikayı biz gündeme getirirken, bunun önüne hemen kırmızı halı serileceğini, herkesin bu politikaya onay vereceğini beklediğimizden yapmadık tabii ki…”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilgili açıklamasını KKTC içinde farklı yorumlayanlar olduğuna değinen Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Türkiye’nin, içinde bulunduğu bazı ekonomik zorluklardan medet umarak, kendi siyasi beklentilerini tatmin edecek bir çizgiye geleceği ve Kıbrıs konusunda duruşunu değiştireceğini umut edenler olduğunu söyleyerek bunu eleştirdi.
Ertuğruloğlu, “Bu ayıptır. Kıbrıs Türkü’nün Anavatanın zorluklarından medet umar noktaya gelmesi en hafif tabiriyle ayıptır. Biz ise güçlü Türkiye, güçlü KKTC diyoruz. Türkiyemiz güçlenecek, Türkiye güçlendikçe de KKTC güçlü bir devlet olarak yoluna devam edecektir diyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’nda yaptığı KKTC’nin tanınmasını çağrısını sürekli güçlü bir şekilde tekrarladığını, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da daha dünkü Büyükelçiler toplantısında, “Kıbrıs Türkleri’nin egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescili temel politikamızdır” diyerek Kıbrıs politikasının altını çizdiğini anımsatan Ertuğruloğlu, iki devlet politikasından geri adımın söz konusu olmadığını söyledi ve “Kimse hayal görmesin” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “adadaki gerçekler temelinde” dediğinin göz ardı edildiğini de işaret eden Ertuğruloğlu, “açılıma gidiyoruz, politikamızda farklılıklar olacak” söylemlerinin iyi niyetli olmadığını, konunun çarpıtıldığını söyledi.
Ertuğruloğlu, “Sayın Erdoğan ‘Adadaki gerçekler temelinde’ dediği anda olay bitmiştir. Rum tarafının adadaki gerçekler temelinde bir yola gelmesi söz konusu mu? Değil. Bunun suçlusu biz miyiz, yoksa bunu kabul etmeyen Rum mu?” ifadesini kullandı.
Adadaki gerçekleri kabul etmediği için Rumların eleştirilmesi gerektiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Egemen eşit devlet ve eşit uluslararası statü politikasında en ufak bir şekilde geri adım söz konusu değildir. Olamaz. Kimse bunu düşünemez bile. Bu doğrultuda değişiklik bekleyenler de az önce dediğim gibi, en hafif tabiriyle büyük bir ayıp işliyorlar” dedi.
Rum tarafında Kıbrıs Türk tarafı ile ortak devlet kurma yönünde bir zihniyet olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, şöyle konuştu:
“Artık Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs Rumlarıyla ortak bir devlet kurup yaşatma olasılığı yoktur. Bu bitmiştir. Bu kadar net. Yani iki egemen eşit devlet politikasında ‘yine Rumlarla ortak bir devlet kuralım, o devleti beraber yönetelim’, yok böyle bir dünya. O ortaklık denendi. Ortaklığı bozan, bizi kendine eşit görmeyen Rum tarafı olduğunu kim inkar edebilir? Bu kadar net realitelerle karşı karşıyayken, bunlar yokmuş gibi kendimize hayali bir dünya yaratarak, bu devleti inkar ederek, ‘bizim geleceğimiz Rumlarla ortaklıktır’ politikasını savunmanın bir anlamı yok.”
Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Hükümeti eleştirmenin çarpıtılarak, devletin eleştirilmesi ve devletten vazgeçilmenin gündeme getirilmesini kınıyorum” dedi.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yabancılara toprak satışının gündeme getirilmesiyle ilgili olarak da bu konuda çalışma yapıldığı mesajını vererek, şöyle konuştu:
“Bunun üzerine gidiliyor Bunun tedbirleri adım adım alınıyor. ‘Satılan satıldı, artık yapılan bir şey yok’ diye de bakılmasın. Bu toprakların elimizden kaymasını engelleme kapasitemiz var. Adım adım bunları yaşayarak göstereceğiz. Çünkü biz Filistin olacak değiliz. Bizim kendi insanımız para kazanacak diye satıyor. Satışa aracılık yapıyor. Bunlar bizim ayıplarımız ama bunları görüp, bunları düzeltme görevi de bize ait. Şunu söyleyeyim: ‘satılan satıldı, artık bitti. Onlar bizim toprağımız değil, ebediyen elimizden çıktı’ diye bakılmasın. Çünkü bunların geri dönüşünün yöntemleri vardır. Bir tedbiri olacaktır.”