“Dr. Fazıl Küçük Müzesi” açıldı
Date Added: 21 Nisan 2016, 08:09

“Dr. Fazıl Küçük Müzesi” restore edilerek dün açıldı. Müzenin yeniden açılmasından dolayı dün bir de tören düzenlendi.

Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Hüseyin Özgürgün birer konuşma yaptı.
Açılış töreni, müzenin restorasyon süreci anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı.
Konuşmaların ardından Meclis Başkanı Siber, projenin gerçekleştirilmesine katkı koyan T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, akademisyenler Dilek Karaaziz Şener, Gökhan Okur ve Altay Sayıl’a plaket takdim etti.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının direniş karargahı olan, yaşamsal hakkını aradığı döneme tanıklık eden, Halkın Sesi gazetesine de ev sahipliği yapan tarihi binanın çağdaş bir müzeye dönüştürülmesinin gururunu yaşadıklarını belirtti.
Özgürgün, halkçılığı, Anavatan Türkiye’ye bağlılığı, azmi ve özverisi ile herkesin yüreğinde yer alan, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin en kritik döneminde elini taşın altına ilk koyanlardan Dr. Fazıl Küçük’ü rahmet ve saygıyla andı.
Müzelerin tarihlerinin yaşatılmasında ve geçmişin geleceğe taşınmasında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Özgürgün, müzenin, ömrünü Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesine harcayan Dr. Küçük’e bir vefa borcu niteliği taşıdığını ifade etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de konuşmasında, müze açılışından büyük bir heyecan, gurur, onur ve sevinç duyduğunu söyledi.
Özüne, değerlerine sahip çıkan, müzelerini kuran ve koruyan bir toplumun, dünya üzerindeki varlığını gerçek anlamda kanıtlamış bir toplum olduğunu dile getiren Siber, Dr. Fazıl Küçük Müzesi’ni 5 Mart 2014 tarihinde ziyaret ettiğinde içinde bulunduğu şartlardan büyük üzüntü duyduğunu ve müzenin çağdaş müzecilik anlayışına uygun hale getirilmesi için çalışma başlattıklarını kaydetti.
Siber, “Zor ve yorucu bir süreç oldu; fakat bu yolculuğun sonunda bir çekirdek müzeyi ayağa kaldırdık. Müzenin evrensel müzecilik anlayışının temel prensibi olan toplumun her kesimini kucaklayan bir yapıda olmasına ayrıca önem verdik” dedi.
Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nin yeniden yapılandırılmasıyla birlikte tarihe ve belleğe ışık tutacağını söyleyen Siber, bundan sonraki süreçte müzenin Kıbrıs Türk tarihiyle özdeşleşen kimliğinin daha da gelişerek süreli ve sürekli sergilerle, sunumlarla, konferanslarla, arşiviyle ziyaretçiler, araştırmacılar ve en önemlisi çocuklar ve gençlerle daha da ileriye götürüleceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, müzenin açılışıyla Dr. Fazıl Küçük’ün bir kez daha halkla buluşmakta olduğunu söyledi.
Akıncı, müzelerin toplum hafızasını canlı tutma özelliği taşıdığını, tarihi yaşatan yerler olduğunu ve sosyal süreçleri anlamayı kolaylaştırdığını ifade etti.
Pek çok alanda müze oluşturmanın önemli olduğunu belirten Akıncı, ülkede bu alanda büyük eksiklik yaşandığını dile getirdi.
Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nin bu anlamada büyük bir değere sahip olduğuna işaret eden Akıncı, müzenin önemini artıran şeyin en başta Kıbrıs Türk toplumunun yakın geçmişine damgasını vuran Dr. Fazıl Küçük’ün müstesna ve tarihsel kişiliği olduğunu söyledi.
Akıncı, Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nin adada kökleşip kalıcılaşmak, huzur, güven ve barış içinde yaşamak isteyen Kıbrıslı Türklerin ezeli ve ebedi gayesini simgeleyen çok önemli bir yer olacağını vurguladı.

Özgürlük Mücadelemizin Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün 1939 yılın­dan itibaren klinik ve konut olarak kullandığı Girne Caddesi, No.l72’deki iki katlı yapı, 14 Mart 1997 tarihinde müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır. Müze, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilk özel müze olma özelliğini taşımak­tadır.

Ölümünün 13. yılında açılan müze tamamen Dr. Fazıl Küçük Ailesi’nin katkıları ile oluşturuldu.

Evinin müze olarak açılmasıyla Dr. Fazıl Küçük’ün uzun yıllar yaşadığı mekanı canlı tutmak, müzenin sunduğu olanaklar çerçevesinde liderimizin adını yaşatarak, mücadelesini geniş kitlelere yansıtmak amaçlandı.

Müze, 1958 yılında Türk Mukavemet Teşkilatı (T.M.T.) kurulana kadar, Türk halkının direniş karargahı olarak kullanıldı. T.M.T.’nin kurulduğu 1958 yılından sonra da siyasi liderliğin karargâhı idi.

Müze, 1942 yılından Dr Fazıl Küçük’ün ölümüne kadar, Halkın Sesi gazetesinin de idare yeri oldu.