Bilgiç: “Hesap dondurma, müzakere sürecini zedeleyici bir nitelik taşıyor”
11 Ocak, 2016Akıncı, müzakereler konusunda Meclis’i bilgilendirecek
11 Ocak, 2016BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözümüne çok yakın olunduğu şeklindeki bir iyimserlik içerisinde olduğu belirtildi.
Rum Kathimerini gazetesine özel röportaj veren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, genel olarak Kıbrıs sorununa değinirken, her iki liderin samimi olarak çözüm arzuladığı inancının tam olduğunu söyledi.
Çözümün, Annan Planı’ndan en büyük farkının, üçüncü taraflarca empoze edilmemesi olduğunu savunan Eide, olası çözümün, Kıbrıslıların ürünü olacağını belirtti.
Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “çok iyi” diye nitelediği şahsi ilişkilerine de vurgu yaptı. Davos’taki Ekonomik Forum çerçevesinde, uluslararası bir konferans planlamadığı konusunda ısrarcı olan Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye ve Yunanistan liderleri ile BM Genel Sekreteri Ban’ın da Davos’ta olacağına işaret etti.
Dönüşümlü başkanlığa ilişkin düşüncelerini ortaya koymaktan kaçınan Eide, kendisinin İsviçre’de ikamet ettiğini ve orada değiştirilebilen başkanlığın bulunduğuna dikkati çekti.