Özersay, İran Dışişleri Bakanı’na taziye mesajı gönderdi
15 Şubat, 2019Hamit Hilmi bugün Askeri Törenle Tekke Bahçesi’ne defnediliyor
18 Şubat, 2019Başbakan Tufan Erhürman, “Rum lider şu anki duruşunu görüşünü, sürdürürse, siyasi eşitlik temel parametre olmazsa, çözüm ihtimali zor” dedi.
Ankara temasları kapsamında CNN Türk’e konuşan Erhürman, Kıbrıs konusundaki son gelişmeler, Türkiye ile ilişkiler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin müzakere sürecine yönelik düşüncelerini anlattı.
Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının artık müzakere masasında zaman kaybına tahammülü olmadığını vurgulayarak, taraflar masaya oturacaksa, sürecin, BM şemsiyesi altında, siyasi eşitlik temelinde, zaman dilimi içerisinde ve sonuç odaklı olması gerektiğini söyledi.
Erhürman, şöyle konuştu:
“Rum tarafı zamana oynadıkça AB örneğinde olduğu gibi bunun hep kendi lehine işlediğini gördüğü için oyalama taktiğine devam ediyor.
Çözüme niyetiniz varsa net olun kavram kargaşası yaratmayın, biz sonuç odaklı, zamanı belli olan BM şemsiyesi altında bir görüşmeye hazırız. Ama Rum Yönetimi hidrokarbon konusu netleşene kadar zamana oynuyor.
Türk tarafı olarak sonuç odaklı, ucu bucağı belli olan bir süreç başlatalım diyoruz ama Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye Cumhuriyeti zamana oynanacak bir oyunda yoktur.
Sonuç odaklı bir şekilde masaya oturulacaksa zamanı belli olsun sorunu çözelim.
Siyasi eşitlik konusunda çok netiz. BM raporlarına da aynı görüşler yansıdı. Etkili katılım önemli. Kıbrıs Türk halkını dışlayarak karar üretilmez, Kıbrıs Türk tarafının iradesi kararlara yansıyacak.
Siyasi eşitlik; yetkileri sorumlulukları zenginlikleri paylaşmaktadır. Çözümün yolu paylaşmaktan geçer. İşlevsel devlet; iki halkın da kararlarının iradeye yansımasıdır. Rum lider siyasi eşitlik ve paylaşımı içselleştirmelidir.”