Liderler yarın bir araya geliyor
31 Ağustos, 2015Döviz krizine karşı hükümetten bir dizi tedbir
1 Eylül, 2015Loucas Charalambus, “Hayırcılar, bir zamanlar mahvetmek istedikleri aynı devleti tekrar istiyorlar” başlığı ile Sunday Mail gazetesinde ele aldığı makalesinde, federasyona karşı çıkan ve 1960’da sona erdirilen devlete dönmeyi talep eden Rum siyasileri eleştirdi. Makalesinin giriş kısmında Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in söz konusu Rum siyasilere yönelik yaptığı açıklamalarına da ver veren Charalambous, Anastasiadis’in Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1960 Anayasası’na dayandığını ifade ettiğini, bazı kişilerin ise 1960 anlaşmalarının rafa kaldırılmasını teklif ettiğini ancak bunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin feshedilmesi anlamına geleceği yönünde açıklamalarda bulunduğunu belirtti.
1960 anlaşmalarına geri dönmeyi istemeyen kimse olmadığını belirten Rum köşe yazarı, ancak bu geri dönüş teklifinin ise, 1963 yılında yaptıkları mücadelelerle Kıbrıs Cumhuriyeti’ni sona sürükleyen Makarios, Papadopulos, Yorgacis ve Kiprianu’nun destekçileri gibi görünen ve onlara hayranlık duyan Rum siyasiler tarafından yapılıyor olmasının da komik olduğunu ifade etti.
Söz konusu Rum siyasilerin Papadopulos’un oğlu ile Lilikas, Omiru ve Sizopulos olduğunu belirten Rum köşe yazarı, bu kişilerin federal anlaşmayı reddederek, bir zamanlar siyasi idollerinin sona erdirdiği devlete geri dönüşü arzuladıklarını söyledi. Charalambus devamla Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadis’e de eleştirilerde bulunarak federasyonu kabul etmeyen söz konusu hayırcı siyasilerin, 1960 Cumhuriyeti’ne geri dönme taleplerinin önüne geçilmesi için de Anastasiadis’in daha farklı açıklamalarda bulunması gerektiğini kaydetti. Makarios’un sözde kendisine dayatılan anlaşmalardan kurtulmak için, Yunanistan’ın şiddetle karşı çıkmasına rağmen Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırdığını belirten Rum köşe yazarı, Makarios’un mirasçıları ve destekçileri olan Rum siyasilerin 2015 yılındaki koşulların 1960 yılındaki koşullarla ayni olmadığını anlamaktan dahi aciz olduklarını vurgulayarak, siyasette yapılan hataların bedelinin er ya da geç ödendiğini kaydetti. (Sunday Mail 31.08.2015)