Albayrak: “Kıbrıs’taki zenginlikler Kıbrıslılar’a aittir”
23 Şubat, 2018Özersay:”Akdeniz’deki doğal kaynakları Rumların tek başına kullanmalarına müsaade etmeyeceğiz”
23 Şubat, 2018Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, BRT’de yayınlanan ‘Haber Toplantısı’na’ konuk oldu. Özersay, Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerini ve Türk tarafının girişimlerini değerlendirdi.
Hükümetin dış politikasının KKTC’nin tüm kurumları ile görünürlüğünün artırılması, Kıbrıs Türk Halkının hak ve menfaatlerinin farklı platformlarda KKTC temsilcileri ile savunulmasına olduğunu belirten Özersay, bu yaklaşımla uluslararası aktörlerle temasta olduklarını anlattı.
Dünyada büyük uluslararası şirketlerin de uluslararası aktör durumuna geldiğini kaydeden Özersay, “Enerji bağlantılı konularda özellikle petrol ve doğalgaz şirketlerinin dahil olduğu süreçler yaşanıyor” dedi.
Özersay, bu çerçevede Türkiye ile işbirliği halinde ‘dünya politikasındaki değişikliklere ayak uydurarak farklı ve yeni aktörlerle temasların artırılacağını’ kaydetti. Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, doğal gaz krizinde caydırıcı bir diplomasi yürütüldüğünü söyledi.
Özersay, konuşmasının devamında “Herkes şunu bilsin ki hükümet, mümkün olduğu sürece ve oranda pozitif bir diplomasi yürütmektedir. Biz bu sular ısınsın diye değil soğusun diye diplomatik girişim yaptık. Gerginlik üzerinden kazanacak çok bir şey yok” diye konuştu.
Özersay, ‘Son yaşanan süreçte de gerginlik anlamına gelmeyen tedbir amaçlı ve sonucu caydırıcılık olan kararlı bir duruş sergilendiğini’ ifade etti.
Özersay; Kıbrıs konusunda ise ‘Müzakerelere kaldığı yerden aynı zihniyetle devam edilmesi Kıbrıslı Rumların adanın tek sahibi gibi yola devam etmesi ve bir nevi statükonun acayipliğine perde çekilmesine yardımcı olunması demektir’ ifadelerini kullandı.