
Kurtulmuş: “(TÜRKPA) Gözlemci üyelerimiz Macaristan ve KKTC’nin faaliyetlerimize aktif katılımı birliğimize güç katacaktır”
13 Haziran, 2025
Öztürkler TÜRKPA 14. Genel Kurulu’nda konuştu: “KKTC, Türk dünyasının Doğu Akdeniz’e açılan kapısıdır”
13 Haziran, 2025Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 14. Genel Kurulu’na katılmak üzere Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Yerlan Koşanov’un resmi davetiyle Astana’ya gitti.
Ziyaret kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’la bir araya gelen Öztürkler, KKTC’nin Türk dünyası ile entegrasyon sürecini ve Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesini değerlendirdi.
Cumhuriyet Meclisinden verilen bilgiye göre, görüşmede, KKTC’nin 2022’de Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olarak kabul edilmesinden duyulan memnuniyet ifade edilirken, 2023’te TÜRKPA’da gözlemci parlamento statüsü kazanmalarının önemine dikkat çekildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş da KKTC’nin uluslararası tanınırlığının artırılması yönünde mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Her şart altında KKTC’nin yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kurtulmuş, “Astana’da KKTC’nin özel olarak davet edilmesi ve gözlemci üye sıfatıyla burada yer alması, KKTC’ye duyulan sevginin ve ilginin bir yansımasıdır. Umuyorum ki en kısa zamanda TÜRKPA ve Türk Devletleri Teşkilatı’na tam üye olunacaktır.” dedi.
Kurtulmuş, KKTC’nin haklı mücadelesine olan desteğini yineleyerek, “İlelebet KKTC ve Türkiye bayrakları kıyamete kadar özgürce dalgalanacak. Şahsınızda tüm Cumhuriyet Meclisi milletvekillerine selamlarımı iletiyorum.” ifadelerini kullandı.