İsias Otel davasının üçüncü duruşması bugün
12 Haziran, 2024Ertuğruloğlu, Bangladeş, Moritanya ve Azerbaycan’dan askeri ateşeleri kabul etti
12 Haziran, 2024Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı başladı. Tatbikatın kara safhası Girne 101 Evler bölgesinde icra edildi.
Tatbikatın kara safhasını; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Şehit Teğmen Caner Gönyeli’nin eşi Nükhet Gönyeli, askeri yetkililer, bazı bürokratlar, ülkeden ve yurtdışından çok sayıda basın mensubu ile Bangladeş, Moritanya ve Azerbaycan‘dan yabancı gözlemciler izledi.
Türkiye Cumhuriyeti (TC) ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arama kurtarma teşkilatında yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla kara ve deniz olmak üzere iki safhada ve üç senaryo kapsamında icra edilecek tatbikatın deniz safhası ise bugün Gazimağusa açıklarında, KKTC karasuları dışında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde yapılacak.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç tatbikat öncesinde yaptığı konuşmada, Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın kara ve deniz safhası olmak üzere iki safhada, üç farklı senaryoya dayanılarak icra edileceğini belirtti.
Dün 101 Evler bölgesinde kara safhasının, bugün ise Gazimağusa açıklarında deniz safhasının icra edileceğini ifade eden Aytaç, tatbikatın maksadının arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerini geliştirmek, arama kurtarma personelini eğitmek, insani yardım harekatı ve iş birliği konularında Türkiye’nin ve KKTC’nin imkan ve kabiliyetlerini denemek olduğunu kaydetti.
Osman Aytaç, tatbikata, Türkiye’den Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlıkları, İçişleri Bakanlığı’ndan Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; KKTC’den Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti unsurlarının katılacağını belirtti.
Aytaç tatbikatta ayrıca, ilgili harekat merkezleri, uçaklar, helikopterler, gemi ve botlar, insansız hava araçları, kara araçları ile arama kurtarma uzmanlık birimleri ve personelinin yer alacağını dile getirdi.