Yılmaz, Kıbrıslı Türk toplum temsilcileriyle buluştu
28 Şubat, 2024Meclis Başkanı Töre, temaslarda bulunmak ve konferans vermek üzere Ankara’ya gitti
28 Şubat, 2024Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Ankara Üniversitesi’nde “Dünden Bugüne Kıbrıs Türkeri’nin Haklı Mücadelesi” başlığıyla konferans verdi.
Konferansa Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Konferansın açılış konuşmasını Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar yaptı. Başkan Töre, KKTC topraklarının ne Amerika, ne Avrupa ne de Birleşmiş Milletlerin değil aziz şehitlerin hediyesi olduğunu söyledi. Şehitlere ve kendilerinden sonraki nesle olan borcun bu devleti korumakla ödenebileceğini dile getiren Töre, bunun aynı zamanda millete ve tarihe karşı olan bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Töre, Kıbrıs adasının kuzeyindeki Türk devletinin, Türk milletinin en büyük eserlerinden biri olduğunu ifade ederek, Mehmetçik ve mücahidin bu topraklarda birlikte can verdiğini söyledi.
Kıbrıs’ın milli bir dava olduğuna ve sadece Kıbrıslı Türklerin değil Türk milletinin davası olduğuna işaret eden Töre, Kıbrıs’ta oynanmak istenen oyunlara karşın uyanık olmak gerektiğini ifade etti.
Rumların halen Kıbrıs’ı bir “Helen Devleti” yapma düşüncesinde olduğuna değinen Töre: “Tarihimize, milletimize, ordumuza, şehitlerimize, gazilerimize sahip çıkacağız. Ancak bu şekilde yola devam edebiliriz. En küçük bir yanılgıya düştüğümüz anda, gelecekte büyük felaketler bizi bekleyebilir” dedi.