Budapeşte’ de Kıbrıs Türk günü
24 Eylül, 2017Ertuğruloğlu: “Kıbrıs Türk halkının haklarına ve eşitliğine saygı duyulmadığı sürece bir anlaşma bulunması söz konusu olamaz”
25 Eylül, 2017Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta sürecin bundan sonrasıyla ilgili BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile aynı görüşte olduklarını, Guterres’in de, Güney Kıbrıs’ta yaklaşan seçimler nedeniyle süreci yeniden canlandırma yönünde bir girişim yapma düşüncesinde olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklmada, yararlı ve verimli olarak değerlendirdiği görüşmede, Guterres’le Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini paylaşma ve onun da görüşlerini alma imkanı bulduklarını belirtti.
Guterres’in Crans Montana’da çok yararlı katkıları olan bir Genel Sekreter olduğuna işaret eden Akıncı, orada ortaya koyduğu çerçeveyi Rum tarafının istediği gibi anlayarak çarpıttığını, Türk tarafı sadık kalırken Rum yönetiminin bir türlü bu çerçeve içine giremediğini kaydetti.
Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in seçime hazırlanırken ciddi kararlar verecek durumda olmasının da beklenemeyeceğini ifade ederek bundan sonrası için, sorunun neden çözülemediği, nerede yanlışlar yapıldığı, çözüme götürecek yolun ne olduğunu düşünmek gerektiğine işaret etti.
Guterres ile bundan sonraki süreçlerin sonuç vermesi için farklı yöntemler denenmesi gerektiğini de konuştuklarını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Aynı metotla bir yere varılamayacağı ortada” dedi.
Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin eşitliği konusunda hazımsızlığı bulunduğunu, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüme hazır olmadıklarının anlaşıldığını ifade eden Akıncı, bir gün bir Kıbrıslı Türk’ün de ortak devletin başkanı olacağını benimsemeleri gerektiğini söyledi ve aksi halde nasıl bir ortaklık kurulacağını sordu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Rumların seçim sürecinde bunları da tartışması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönünde ortaya koyduğu onca katkıya rağmen halen izolasyonlar ve ambargolar altında yaşamaya devam ettiğine vurgu yapan Akıncı, bu durumun devam etmesini istemediklerini söyledi.
Coğrafyanın değiştirilemeyeceğini, arayışların süreceğini yineleyen Cumhurbaşkanı, New York’taki temaslarından ve Guterres ile görüşmelerinden memnun ayrıldıklarını söyledi.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York temasları çerçevesinde Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nu kabul etti.
KKTC’nin New York Temsilciliği’nde yer alan kabulde Cumhurbaşkanı ile Büyükelçi, durum değerlendirmesi yaptı ve görüş alışverişinde bulundu.