
Başbakan Faiz Sucuoğlu, “Azerbaycan’ın, KKTC’yi tanıması önemli bir adım olur.” dedi.
Hükümetin kurulmasının ardından önceki gün Ankara’ya gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Sucuoğlu, AA muhabirine, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.
Türkiye’ye geldiğinde kendini evinde hissettiğini söyleyen Sucuoğlu, Ankara’da her zaman olduğu gibi büyük bir misafirperverlikle karşılandığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile baş başa uzun süren görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Sucuoğlu, “Ayrı gayrımız yok. Oturduk, genel değerlendirmelerde bulunduk; siyaseti, ekonomiyi, altyapıyı çalışmalarını değerlendirdik. Kendilerinin Kıbrıs’la ilgili sormak istedikleri konular vardı, onları konuştuk, anlattım. Ağabey-kardeş şeklinde güzel bir toplantı oldu.” diye konuştu.
KKTC ile Türkiye’nin, “iki devlet, tek millet” olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, şunları kaydetti:
“Bu, hep böyledir. Azerbaycan’ı da dahil edersek ‘üç devlet, tek millet’. İnşallah önümüzdeki süreçte Azerbaycanlı kardeşlerimizle hem siyasi hem de ekonomik anlamda temaslarımız artar. Beklentimiz, özellikle kardeş olarak, aynı kökten geldiğimiz, aynı dili konuştuğumuz, aynı dini paylaştığımız Azerbaycan’ın da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması. Bu, önemli bir adım olur. Zaten biz de kararımızı verdik, artık ‘federasyon’ yok. Bundan sonra iki egemen, eşit devlet statüsüdür söz konusu olan. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’ın dik duruşu, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın inanılmaz desteği var.”
Mavi Vatan’daki gelişmeler ve Yunanistan’ın bölgedeki silahlanma girişimlerine de dikkati çeken Sucuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle Mavi Vatan’daki aktif politikası bizleri çok rahatlatmıştır, Türkiye’yi çok rahatlatmıştır. ‘Kardeşim biz buradayız ve kararlıyız, geri adım da atmıyoruz’. İşte beklenen buydu zaten. Bir adım öne, bir adım geriye olayı bu tip siyasette olmuyor ve bunun meyvesini topluyoruz. Şu anda o bölgede KKTC’nin, kendi bölgesi var, en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti bölgesi var. Oraya göz dikenler, orada hidrokarbon kaynaklarını arayanlar, çalışmalar yapanlar… Devletlerin yanı sıra şirketler de bunun bilincinde. Bunu yarattık. Onlar bir sondaj yaparsa biz iki sondaj yapıyoruz. Onlar iki sondaj yaparsa biz üç sondaj yapıyoruz. Bu kadar net. Bu aktif politika da gerçekten bizi bu bölgede çok güçlü bir duruma getirmiştir, anavatan ile birlikte. İnşallah bu böyle devam edecek.”
Doğu Akdeniz’deki, stratejik ve denizaltı hidrokarbon ile petrol kaynaklarının önemini vurgulayan Sucuoğlu, “Teknolojinin gelişmesiyle dünyanın gözünün bu bölgede olmasının iki sebebinden biri strateji, diğeri zenginlik, yani hidrokarbon ve diğer yeraltı zenginlikleri. ‘Batmayan bir uçak gemisi’ var orada. Bu da Kıbrıs’tır. Kıbrıs’a hakim olan Orta Doğu’ya, Kuzey Afrika’ya hakim olan demektir. Orada anavatanıyla birlikte bir KKTC vardır. Bu yönde mücadelesini sonuna kadar sürdürecek bir yavru vatan vardır.” ifadesini kullandı.
Sucuoğlu, Anadolu’nun güney savunmasının, “Lefkoşa yeşil hattından geçtiğine inandığını” da belirtti.